• Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Blv. No:266 C İç Kapı No: 34 Çankaya/ Ankara
  • Pazartesi - Cuma 09:00 - 18:00

Elektronik Davetiye Talebi

  • Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Blv. No:266 C İç Kapı No: 34 Çankaya/ Ankara
  • Pazartesi - Cuma 09:00 - 18:00

  • info@itie-company.com

İşinizi sanal dünyada büyütmenin avantajları

E-ticaret, girişimcilerin iş ağı oluşturmak, satış yapmak ve işletmelerini başarıya taşımak için son dönemde en sık tercih ettikleri yöntemden biridir. Gelişen teknoloji sonucunda internetin öneminin artmasıyla ortaya çıkan e-ticaret temelde ticaretin elektronik ortamda yapılmasını ifade eden bir yöntemdir.

E-ticaret internet ağı sayesinde tüketiciler ve potansiyel müşteriler dünyanın herhangi bir yerindeki ürün ya da hizmet sunan işletmelerin faaliyetlerinden haberdar olabiliyor, ürün ya da hizmet satın alabiliyor. Bu da girişimcilerin küresel pazarda daha kolay etkinlikte bulunmasını sağlıyor. Ayrıca e-ticaret geleneksel ticaret yöntemlerine oranla daha az maliyetli.

Yapılan araştırmalar teknolojinin hızla geliştiği son dönemde girişimcilerin sayısının ve pazardan elde ettikleri başarının arttığını ortaya koyuyor. Bunun sebebi, e-ticaret sayesinde girişimcilerin büyük miktarlarda sermayeye ya da birikime ihtiyaç duymadan işletmelerini açabilmesi ve düşük maliyetlerle işletmelerini geliştirebilmesi. Girişimciler var olan işletmelerinin pazarlama, satış faaliyetlerini elektronik ortama taşıyabilir. Sizin için hazırladığımız bu içeriği okuyarak e-ticaretin avantajları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

İşletmelerin Açısından E-Ticaretin Avantajlar Nelerdir?

E-ticaretin avantajları arasında satış faaliyetlerinin kolaylaşması ilk sırada yer alır. Bu faaliyet, müşteriyle markanın bir araya geldiği fiziki bir ortamın zorunluluğunu ortadan kaldırır. Müşteri, satıcının web sitesi üzerinden istediği zaman sipariş verebilir. E-ticaret, yalnızca müşteri açısından değil marka bakımından da faydalıdır. Detaylı bir operasyon planı yaparak, satışı yapılan ürünleri anbean takip etmek mümkündür.

Online platformlarda reklam ve tanıtım faaliyetlerinin daha kolay yapılabilmesi e-ticaretin işletmelere faydaları arasında yer alır. Bu mecralarda doğrudan ürün satışı için geri dönüş sağlayan reklam çalışmaları yürütebilir. E-ticarette, geleneksel reklam ve pazarlama çalışmaları için gereken bütçelerden çok daha azını harcayarak geniş bir kitleye ulaşmak mümkündür.

Ulaşılabilirlik

Müşterilerin ürün ve hizmetlere ulaşmaları için bir zaman sınırının olmaması e-ticaretin avantajları arasındadır. Online satış yapan işletmeler internet siteleri aracılığıyla 7 gün 24 saat açıktır. Potansiyel müşteriler diledikleri anda işletme hakkında bilgi sahibi olabilir, sunduğu ürün ve hizmetleri inceleme şansını yakalar. Ayrıca elektronik ortamda satın alma imkanı sunan işletmeler, ürünlerinin ve hizmetlerinin satış oranlarının varsa mağazalarından daha yüksek olduğunu fark eder. Bunun nedeni gelişen teknoloji ve ulaşılabilirlik sayesinde banka, eğitim, sağlık gibi pek çok hizmetin bir tık uzağında olan müşterilerin satın alma sürecinde de böylesi bir kolaylık beklemeleri ve varsa bunu kullanmaya olan istekleridir.

Pazara Yakınlık

Geleneksel ticaret uygulamalarında en önemli kıstaslardan biri pazara yakınlıktır. Bu hem fiziksel hem de psikolojik anlamda bir yakınlıktır. Her işletme ürününü ya da hizmetini sunduğu pazara yakın olmak ister. Bunun sebebi satılan ürün ya da hizmetin müşteriye doğru yollarla ve sağlıklı bir şekilde ulaştırıldığından emin olma ve müşterinin üründen memnun kalıp kalmadığını öğrenme isteğidir. E-ticaret, “uzakları yakın kılan” bir uygulama olduğundan, geleneksel ticareti benimseyen işletmelerde karşılaşılan sorunların pek çoğunu bertaraf eder. Müşterinin lokasyonundan bağımsız olarak alışveriş yapabilmesi e-ticaretin avantajları arasındadır. Online satış, fiziksel ortamda bir araya gelme zorunluluğunu ortadan kaldırır.

Düşük Maliyetli Bir Çözüm

İşletme sahipleri ürünlerinin pazarlamasını ve satışını yapmak için (işletmenin türüne göre değişiklik gösterse de) çoğunlukla mağaza, ofis, restoran gibi gayrimenkullere ihtiyaç duyar. Büyümek isteyen işletmelerin önündeki en büyük engel çoğu zaman yeni açacakları ofis ya da mağazadır. Bu da işletmenin bir başka şubesi olmasını engeller. E-ticaret sitesi ise işletmenin açacağı en az 3 şubeye bedeldir, hem de minimum masrafla. Aylık kira, fatura bedellerini ödemek zorunda kalmadan müşterilerin 7/24 ulaşabileceği ve açık bulabileceği bir şube açmak e-ticaret sitesi sayesinde oldukça pratik ve akıllıca bir yöntemdir.

Çift Yönlü İletişim

Üretim ve pazarlama süreçlerinde müşterilerle kesintisiz iletişim kurma olanağı e-ticaretin avantajları arasında yer alır. Müşterilerinin talebine göre ürün ya da hizmet üretir ve müşterilerin tercih ettiği kanallardan satış yapabilir. E-ticaretin yarattığı fark, iletişimin yalnızca işletmeden müşteriye değil, müşteriden de işletmeye doğru aktarılmasını sağlamasıdır. E-ticaret sitesine sahip olan bir işletme, bu site üzerinden elde ettiği bilgiler ve analizler doğrultusunda işletmesinin var olan şubelerine ve mağazalarına daha çok müşteri çekecek ve adını daha çok duyuracak yöntemler geliştirebilir.

Markalaşma Süreci ve Pazarlama

Markalaşma sürecinin hızlanması ve kolaylaşması e-ticaretin avantajları arasındadır. Bu gün dünyanın en büyük işletmelerine bakıldığında pek çoğunun henüz birkaç yıl önce kurulmuş e-şirketler olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi e-ticaret sayesinde internet ortamında hızla yayılan bilginin her gün milyonlarca insan tarafından görülmesi ve işletmelerin adını duyurabilme imkanıdır.

E-ticaret üzerinden gerçekleştirilen pazarlama faaliyetleri işletmenin diğer mağazalarına olan ilgiyi de artıracaktır.

E-Ticaretin Dezavantajları Var mıdır?

E-ticaret her ne kadar son yıllarda büyük bir ivme yakaladıysa da yeni bir kavram olarak kabul edilebilir. Bu aktivitenin yaygınlaşması son 10 yılda gelişen mobil teknolojiler sayesinde mümkün olabilmiştir. Tüketici davranışlarının büyük ölçüde fiziksel alışverişe göre şekillendiğini söylemek mümkündür. Bu yüzden e-ticaretin dezavantajları olması normaldir. Etkin bir iletişim çalışmasıyla hedef kitlenizin muhtemel güvensizliğini ve önyargılarını aşmak mümkündür.

E-ticaret olumsuz yönleri arasında rekabet güçlüğünden de bahsetmek mümkündür. Kullanıcı, ürün ve hizmetleriniz ile ilgili basit bir Google aramasıyla sizinle aynı hizmeti veren onlarca firmaya ulaşabilir. Bu bakımdan, online satışlarda rakiplerin arasından sıyrılmak için geleneksel ticarete göre çok daha fazla efor sarf etmek gerekebilir. İyi bir planlamayla bu dezavantajı avantaja dönüştürmek mümkündür.

İletişim Kurma Eksikliği

Birçok müşteri, ürün veya hizmet satın alırken yüz yüze iletişimi tercih eder. Söz konusu iletişimi kurarak müşterinin kararlarını anında etkilemek ve marka lehine yönlendirmek mümkündür. E-ticarette kullanıcıyla satış esnasında birebir iletişim kurmak mümkün değildir. Bu durum bir dezavantaj olarak kabul edilebilir.

Bir e-ticaret sitesini inceleyen kullanıcı alışveriş için ihtiyaç duyduğu bilgiyi ürün içeriklerinden, sitedeki blog yazılarından edinir. Bu kısımların detaylı bir biçimde oluşturulması etkin bir iletişim için önemlidir. Diğer yandan, etkin bir strateji izleyerek dezavantajı avantaja dönüştürmek mümkündür. Sitenize bir chat butonu ekleyerek müşterilerinizin sizinle her zaman iletişime geçmesini sağlayabilirsiniz. Kullanıcıların soru, şikayet ve isteklerine hızlı dönüş yapmak da müşterilerinizle sağlam bir iletişim kurmanıza yardımcı olur.

Kargo Maliyetleri ve Sorunları

Müşterinin ürünü satın almasından sonra lojistik süreci başlar. E-ticaret sitelerinde satışı yapılan her ürün için bir kargo bedeli ödemek gerekir. Bu durumda ürünün fiyatına taşıma ücretinin de eklenmesi gerekir.

Kargo firmalarından kaynaklanan sorunlar e-ticarette en çok karşılaşılan problemler arasındadır. Ürünün zamanında teslim edilmemesi veya taşıma esnasında hasar görmesi müşteri memnuniyetini ciddi anlamda zedeler.

Lojistik süreçlerinde kargo firmalarıyla her an irtibat hâlinde olmak önemlidir. Bu firmaların hizmetlerinden kaynaklanan aksaklıkları telafi etmek için düzenli gönderi takibi yapmak gerekir. İyi bir lojistik planıyla dezavantajı avantaja dönüştürmek mümkündür.

Online Alışverişe Duyulan Güvensizlik

E-ticaretin faydaları bazı durumlarda online mecralara duyulan güvensizliğe engel olmayabilir. Tüketici davranışlarının büyük ölçüde fiziki alışverişe göre şekillendiğini düşününce belli bir önyargının olması normaldir. Özellikle giyim ve gıda gibi birincil ihtiyaçları karşılayan ürünler söz konusu olduğunda tüketiciler internetten alışveriş yapmakta kararsız kalabilir.

İyi bir reklam ve pazarlama çalışmasıyla bu güvensizliği yıkmak mümkündür. Ürünlerin kalite belgelerini, kullanım kılavuzlarını ve güvenilirliklerini kanıtlayan diğer dokümanları sitenize yükeyerek müşterilerinizin markanıza güvenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca kaliteli bir hizmet vermek de güveni büyük ölçüde arttırır.

Müşterilerin Açısından E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?

Hızlı alışveriş olanağı e-ticaretin müşteriler açısından faydaları arasında önemli bir yer tutar. Online satış yapan bir siteden istenilen ürünü anında sipariş etmek mümkündür. Bu imkândan yararlanarak, bir mağazaya gitmek zorunda kalmadan bütün ihtiyaçlar ev ortamında karşılanabilir.

E-ticaretin yararları arasında geniş bir ürün çeşitliliği sunmasından da bahsedebiliriz. Online alışveriş yaparken binlerce ürüne kısa sürede erişmek mümkündür. Kategori ve ürün çeşitliliği sayesinde farklı alternatifler karşılaştırılarak fiyat ve performans bakımından doğru seçim yapılabilir.

E-Ticaretin Çok Sık Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Online satışlarla markanızı hedef kitlenize ulaştırmanız ve büyütmeniz mümkündür. Bu konuda etkin bir strateji izleyerek, ürünlerinize ihtiyaç duyan hedef kitlenize ulaşabilir ve markanızı başarıya ulaştırabilirsiniz. E-ticaretin satıcıya faydaları aşağıdaki başlıklarla özetlenebilir:

7/24 online satış yapma imkanı
Ürünlerinizi tüm Türkiye’ye ulaştırma fırsatı
Türkiye sınırları dışına çıkarak globale açılma imkanı
Az maliyetle kazancını arttırma fırsatı
Sınırsız ürün sergileme ve satışını yapma özgürlüğü
E-ticaret sitesinin sürekli geliştirme ve büyütmeye açık olması